SLB-diensten: Workshop Minecraft

Op de ICT-inspiratiedag 8 april werden workshops over uiteenlopende ICT-onderwerpen aangeboden.

Aan mij de eer om de workshop Minecraft voor het VO te mogen verzorgen. Met behulp van theorie en praktijkvoorbeelden werden de bezoekers geïnspireerd om Minecraft een nuttige en educatieve verrijking van de les te laten zijn.

Op laptops hebben we ook ervaren hoe je rondloopt in Minecraft, geëxperimenteerd met Redstone om circuits en programmeren in actie te zien.

Aan de hand van ‘favoriete onderwerpen’ van de bezoekers per vakgebied hebben we ideeën opgedaan om de les vorm te geven:

  • Economie: Waarde, uitruilen, e.d. Denk aan een ruilhandel binnen Minecraft waarbij beperkte voorraden en samenwerking nodig is om aan de benodigde bouwmaterialen te komen.
  • Geschiedenis: Tempels in Griekenland. Het nabouwen van een tempel waarbij scherp werd opgemerkt: De offerande mag niet ín de tempel staan maar er vóór! Theorie in praktijk brengen.
  • Techniek: Parallelle en seriële schaklingen: Met redstone circuits nabouwen om inzichtelijk te maken hoe de stroomlijnen lopen.

Met drie workshoprondes en een goede opkomst met zeer enthousiaste collega-docenten en andere geïnteresseerden kunnen we allemaal terugkijken op een zeer nuttige dag. Extra bijzonder omdat deelname echt vrijwillig op een vrije zaterdag geschiedde… Ik ben benieuwd tot welke lessen en ervaringen de nieuwe inspiratie kan leiden. Laat het me via een berichtje weten.

Volcano Island: Leerlingen moeten het dorp beschermen tijdens een vulkaanuitbarsting.